Hoe uw huis grondig schoon te maken

Diepe reiniging

Terwijl u elke kamer in uw huis doorloopt, begint u met deze tips voor een grondige schoonmaak om het proces te stroomlijnen.

1. Opruimen voor de grote schoonmaak

Zoek een nieuwe plek voor (of beter nog, gooi) alle zichtbare rommel die niet in de kamer thuishoort. Bewaar de spullen achter gesloten deuren voor een andere dag om uw checklist voor dieptereiniging te vereenvoudigen. Het opruimen van rommel vergemakkelijkt de grote schoonmaak en het zien van opgeruimde oppervlakken kan uw motivatie om door te gaan een boost geven.

Declutter Schoonmaak

2. Begin hoog, ga laag

Pak grote, moeilijk te bereiken oppervlakken in deze volgorde aan: plafond, plafondbekleding, plafondarmaturen (inclusief lampen), muren, de rest van de bekleding, en plinten. Het beste gereedschap voor deze oppervlakken is een schone microvezeldweil (ƒ12, The Home Depot) of een stofdoek met een telescopische steel (ƒ16, Bed Bath & Beyond). Bonus: deze hulpmiddelen zijn meestal dun genoeg om achter de sofa te komen zonder hem te verplaatsen. Boven ooghoogte is een scheutje water voldoende voor de dweil. Oppervlakken dichter bij de vloer hebben de neiging om vuil en stof op te hopen, dus gebruik warm water gemengd met een druppel afwasmiddel. In badkamers kunt u een scheutje witte azijn aan het mengsel toevoegen om schimmel en meeldauw tegen te gaan. Gebruik een microvezeldoek (ƒ3, Target) voor plekken waar het gebruik van een dweil lastig of onhandig is. Vaak uitspoelen en goed uitwringen.

3. Ramen grondig reinigen

Ramen schoonmaken is vrij eenvoudig, maar het levert veel op. Stofzuig eerst de vensterbanken en de rails. Besprenkel vervolgens het raam van boven naar beneden met glasreiniger (ƒ3, Target). Laat het schoonmaakmiddel een minuutje zijn werk doen en veeg het er dan af. Als u bij de binnenramen in één richting veegt en bij de buitenramen in een andere richting, is het makkelijker om strepen te zien en te verhelpen.

4. 4. Verfraai uw raambekleding

Bespaar uzelf de moeite om rolgordijnen of zonneschermen te verwijderen. Het enige wat u hoeft te doen, is stofzuigen met een borstel. En in plaats van gordijnen te wassen en te strijken, pluist u ze gewoon een paar minuten in de droogtrommel (terwijl u de roede en ringen afveegt). Hang ze dan meteen weer op.

5. Verwijder stof van oppervlakken

Veeg alle resterende harde oppervlakken (houten meubels, planken, inbouwkasten, enz.) schoon met meubelreiniger en -poets (ƒ6, The Home Depot) en een zachte doek. Voor een extra snelle schoonmaakbeurt trekt u een schone katoenen sok aan uw dominante hand om oppervlakken af te stoffen, terwijl u met de andere hand voorwerpen uit de weg haalt. Ga tot slot met een pluizenroller over de lampenkappen.

 Stof van oppervlakken

6. Maak de vloeren grondig schoon

Om dit goed te doen, moet u de meubels verplaatsen, zelfs grotere stukken zoals bedden en sofa’s. Om het verplaatsen van zware meubels te vergemakkelijken, kunt u meubelglijders (ƒ 7, Target) onder de poten van grote meubels plaatsen. Gebruik vervolgens de spleetzuigmond van uw stofzuiger om het vuil in hoeken en langs plinten te verwijderen. Als u een harde vloer hebt, reinigt u deze met een microvezeldweil en het juiste reinigingsmiddel voor het oppervlak. Als u tapijt hebt, is dit een goed moment om een professionele stofzuiger te huren. (En als u huisdieren en/of kinderen hebt, overweeg dan een investering in uw eigen tapijtreiniger).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*