Hoe maak je een sapcentrifuge schoon – 5 tips om het juicen schoon en gemakkelijk te maken

Met ook advies voor centrifuges en koude pers sapcentrifuges, lees je hier hoe je een sapcentrifuge schoonmaakt

Vraag je je af hoe je een sapcentrifuge moet schoonmaken? Niet elke sapcentrifuge is hetzelfde, maar er zijn enkele stappen die iedereen moet volgen na het maken van een vers sapje.

Velen wenden zich tot de beste slowjuicers om de voedingsstoffen en heerlijke smaak uit fruit en groenten te halen, maar een van de meest gehoorde klachten is dat slowjuicers moeilijk schoon te maken zijn, en dat keukenreinigingsklusjes die zo lastig en tijdrovend zijn je ervan kunnen weerhouden ze in de eerste plaats te gebruiken.

Hier vertellen we je hoe je een slowjuicer op een eenvoudige manier kunt schoonmaken.

HOE MAAK JE EEN SAPCENTRIFUGE SCHOON

Hoe maak je een sapcentrifuge schoon? Wel, hoewel elke sapcentrifuge anders is, hebben we vijf tips voor sap-liefhebbers om het proces gemakkelijker te maken.

1. MAAK JE SLOWJUICER REGELMATIG SCHOON

Het is belangrijk om je slowjuicer na elk gebruik schoon te maken. Zowel in centrifuges als in de beste koude pers slowjuicers kunnen stukjes pulp en schil in de sapkamers vast komen te zitten, en als die niet na elk gebruik verwijderd worden kan dat leiden tot bacterie- en schimmelgroei.

Na een langdurige opeenhoping van pulp kan je slowjuicer zelfs helemaal stoppen met functioneren, dus weten hoe je je slowjuicer na elk gebruik moet schoonmaken is de beste manier om hem naar behoren te laten functioneren.

Natuurlijk is het, zolang je de ophoping op afstand houdt, niet nodig om na elk gebruik een diepe schoonmaak te doen. Hier zijn onze beste tips voor het schoonmaken van een slowjuicer.

2. HANDEL SNEL BIJ HET SCHOONMAKEN VAN JE SAPCENTRIFUGE

Haal na elk gebruik de stekker van je slowjuicer uit het stopcontact en verwijder alle belangrijke onderdelen. Je moet snel handelen om je beste slowjuicer schoon te maken nadat je hem gebruikt hebt. Geniet natuurlijk eerst van je verse drankje, maar ga dan aan de slag met het verwijderen van pulp en aanslag voordat het opdroogt.

Veel van de slowjuicers die we getest hebben worden geleverd met borstels om vezels van de centrifugaalschijf, of van het koudpers mechanisme te verwijderen. Als je geen specifieke borstel bij de hand hebt, volstaat een eenvoudige tandenborstel. Door deze mechanismen goed te schrobben en daarna af te spoelen onder stromend water moet de meeste aanslag verwijderd zijn.

3. ALLES SPOELEN

Sommige onderdelen van je slowjuicer zullen geschikt zijn voor de afwas, maar niet allemaal. Zelfs de onderdelen die door de afwasmachine kunnen, moeten eerst met de hand gespoeld worden. Waarom? Wel, tenzij je van plan bent meteen na gebruik van de slowjuicer de vaatwasser aan te zetten, kun je zo het residu op de mechanismen laten opdrogen, waardoor ze veel gemakkelijker grondig gereinigd kunnen worden.

Gewoon deze onderdelen onder stromend water afspoelen zou al het grote sap en pulp dat overblijft moeten verwijderen, wat betekent dat er minder werk voor je afwasmachine te doen is.

4. VERGEET DE BASIS NIET

De basis van je slowjuicer kan niet in water ondergedompeld worden, maar moet toch schoongemaakt worden. Zo voorkom je dat er kleverige resten ontstaan, en blijft de machine er fris en nieuw uitzien.

Om de basis schoon te maken neem je een vochtige (niet natte) doek en veeg je ermee over de buitenkant en rond de mechanismen die op de sap-aanzetstukken aansluiten. Als er watervlekken zijn, kun je er met een vochtige borstel wat zuiveringszout in schrobben en ze daarna helemaal droog wrijven.

5. SOPPEN OM GEUR EN VERKLEURING TE VERWIJDEREN

Heeft je slowjuicer plastic onderdelen? Die kunnen gemakkelijk verkleuren, en door langdurig gebruik een geur aannemen. Om dit aan te pakken week je alle waterbestendige plastic onderdelen in een oplossing van ofwel 10% citroensap, 90% of water, of eenzelfde verhouding witte azijn op water.

Laat deze een nacht weken om diepgewortelde geur en grote verkleuringen aan te pakken. Als je geen nacht kunt laten staan, zijn een paar uur al voldoende.

Als je klaar bent met weken, droog je ze af met een microvezeldoek tot deze delen droog zijn om aan te raken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*